Zelenina naša každodenná. Áno, pri bielkovinovej diéte musíte v tejto známej vete, vymeniť chlieb za zeleninu, pretože tá je na rozdiel od akéhokoľvek pečiva, dokonca vyslovene potrebná. Ak nepatríte k fanúšikom zeleniny, mali by ste sa ním čím skôr spať a navyše sa s ňou naučiť v kuchyni i pracovať. Zelenina totiž môže byť chutná rovnako ako akýkoľvek iný pokrm.
Akú zeleninu jesť môžete
Prvá fáza diéty:Brokolica, artičoky, cukety, reďkovky, uhorky, mangold, zelené alebo žlté mladé fazuľové lusky, kapusta, karfiol, mladý špenát, stopkový zeler, buľvový zeler, fenykel, špargľa, čakanka, žerucha záhradná, patizóny, všetky druhy zeleného šalátu, všetky bylinky, kel, cibuľa a cesnak (len sušené), kvaka
Druhá fáza diéty:karfiol, brokolica, čakanka, reďkvičky, reďkev, uhorka, špenát, mangold, fazuľové lusky, kapusta, kel, stonkový aj buľvový zeler, špargľa, baklažán, patizón, avokádo( maximálne polovicu denne), žerucha záhradná, fenykel, artičoky, cuketa, kvaka, všetky druhy šalátu – listovej zeleniny, bylinky, cesnak a cibuľa – sušené, pórik, kaleráb – iba jeden kúsok za deň, paradajka tekvica (len štvrtinku denne), paprika (podobne ako paradajka, len jedna za deň)
Tretia fáza diéty:tekvica, karfiol, cukety, uhorky, špenát, fazuľové mladé a čerstvé lusky, kapusta, stonkový a buľvový zeler, fenykel, bylinky, baklažán, patizón, žerucha, artičok mrkva – maximálne dva kusy za deň, kukurica – dve polievkové lyžice denne, pór, brokolica, kvaka, všetka listová zelenina, sušená cibuľa aj sušený cesnak, špargľa, kaleráb – jeden za deň, paprika – sále iba jedna denne, mangold, paradajka – aj tá iba jedna za deň, jedna denne – cvikla, čakanka, hrášok – 2 – 3 polievkové lyžice za deň, petržlen – maximálne dva kúsky za deň, reďkovky.
Ako so zeleninou pracovať?
Jednoducho! Pripravte si z nej zeleninu, šaláty, prívarky a omáčky. Proste čokoľvek, čo dochutíte len soľou, sušeným cesnakom a cibuľou, bylinkami a olivovým olejom. Pre inšpiráciu si vyhľadajte recepty s povolenou zeleninou Prodietix.sk. Uvidíte, že ich je viac než dosť.