Jít na obsah

(Ne)zdravé zeleninové lupienky

Klasické chipsy zo zemiakov si vyslúžili nálepku „nezdravé“. Ich miesto začali postupne preberať, údajne zdravšie, lupienky zo zeleniny. Je však medzi týmito výrobkami vôbec nejaký rozdiel?

brambůrky
 
Väčšina ľudí nakupuje zeleninové obmeny v presvedčení, že ide o zdravšiu alternatívu. Veď zelenina je predsa zdravá. Boli by ste však veľmi nepríjemne prekvapení, ale zeleninové lupienky v skutočnosti obsahujú rovnaké množstvo tukov ako tie zo zemiakov. Niektoré dokonca i viac. Ak sa chcete presvedčiť na vlastné oči, stačí si prečítať zloženie a hlavne tabuľku s výživovými údajmi na obale. Práve vysoký obsah tukov je to, čo je na lupienkoch nezdravé, pretože samotné zemiaky nášmu zdraviu žiadnym spôsobom neškodia.

červená řepa
 
Ďalším problémom všetkých smažených lupienkov, ale taktiež iných pokrmov upravovaných týmto spôsobom, je látka akrylamid. Tá vzniká prirodzene pri vyprážaní potravín, ktoré obsahujú škrob. Pokiaľ ich do svojho tela nedodávame vo vysokom množstve, nemajú nám ako poškodiť. Vo zvýšenom množstve je však táto látka preukázateľne rakovinotvorná. Je teda úplne jedno, či budete jesť zemiakové, alebo zeleninové smažené lupienky.
 
Otázny je i pôvod samotnej zeleniny. Niektorú druhy do seba dokážu naťahať všetko „zlé“ z prostredia, v ktorom rastú. Takže ak zelenina, ktorá bola použitá na výrobu lupienkov, pochádza od veľkopestovateľov, ktorí používajú pesticídy, alebo priemyselné  hnojivá s obsahom chemických látok, v konečnom dôsledku konzumujeme tieto škodliviny spolu s našimi „zdravými“ lupienkami.

placky
 
Ak hľadáte naozaj zdravšiu alternatívu, snažte sa kupovať lupienky, ktoré sú pečené. Pri tomto spôsobe tepelnej úpravy totiž nedochádza k tak vysokej tvorbe spomínanej rakovinotvornej látky. Pozitívom je aj repkový olej, ktorý sa pri pečení používa častejšie ako ten slnečnicový. Obsahuje totiž väčšie množstvo omega 3 nenasýtených mastných kyselín, preto je vo všeobecnosti považovaný za zdravšiu verziu oleja.