Pred pár rokmi bolo moderné pri varení nepoužívať tuk, dnes sa vraciame k bravčovej masti. Soľ bola taktiež obzvlášť nebezpečnou surovinou. Dnes však odborníci na zdravú výživu, ale i lekári hlásajú, že bez soli, náš organizmus nemôže správne fungovať. Jednou z aktuálnych „zakázaných“ potravín je cukor. Je však naozaj zdravé, ho zo svojho jedálnička úplne odstrániť?
Cukor je základným zdrojom energie. Bez cukru by sme všetci upadli do hypoglikemického šoku a to by nám na zdraví naozaj nepridalo. Ďalším faktom je, že cukor sa nachádza vo všetkom čo jeme. Neexistuje potravina, ktorá by neobsahovala aspoň minimálne množstvo sacharidov. Nachádzajú sa dokonca aj vo vírusoch. Ak by ste to nevedeli, tak sacharidy sa v našom tele menia na cukry. Ak by sme sa teda chceli cukru vyhnúť úplne, museli by sme nejsť a v podstate nedýchať. Tak ako pri všetkom, aj pri téme prijímania cukru sa názory výrazne líšia.
Medzi modernými mamičkami je veľmi populárne svojim deťom nepodávať sladkosti. V období kedy dieťa rastie, vyvíjajú sa mu orgány a celý jeho organizmus, je to však naozaj hlúpy nápad. Každé dieťa rado behá, pričom zo seba vydáva množstvo energie, a tú potrebuje pravidelne dopĺňať. Samozrejme, že ju získa aj z iných potravín, ako je čokoláda, avšak takzvaný rýchli cukor je v tomto smere najúčinnejší.
Aj odborníci z oblasti výživy sa zhodujú na tom, že táto surovina organizmu žiadnym spôsobom neškodí. Problém vzniká až vtedy, keď to s ním preháňame a zároveň nerobíme žiadne aktivity, pri ktorých vydávame energiu. Ľudia, ktorí nikdy netrpeli nadváhou, len ťažko priberú preto, lebo si po obede doprajú poriadny zákusok. S týmto problémom sa určite nestretnú ani športovci, alebo ľudia, ktorí behajú od rána do večera.
Málo cukru v krvi stojí aj za zlou náladou. Ak nám bude chýbať dlhodobo, môžeme sa pokojne dostať do depresie. Nehovoríme o žiadnom výmysle. Ľudia s diabetom by vedeli rozprávať o nevysvetliteľných agresívnych náladách pri hypoglikémii. Preto sa cukru nebojte, ale nepreháňajte to s ním.